HTML

Utazás a koponyánk körül

Ha két embert ugyanabban a térben, ugyanannak az eseménynek a szemlélőivé teszünk, meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy másra emlékeznek és máshogyan, azokból a képkockákból, amik a szemük előtt futottak le. Az ember képes meglátni dolgokat, de vajon ugyanazt látjuk-e mint mások, s ha nem, akkor vajon melyik a valóság? Mit érzékelünk mások és a magunk szemében? Tudat, lélek vagy valami egészen más? Automatikus vagy feltételes? Látható vagy láthatatlan? Kérdés vagy válasz? Egy biztos: végtelen utazás...

Friss topikok

Linkblog

Skizofrén ömlengés az elmeháborodott szigeten

2010.09.22. 17:00 :: KisWendy

A villamoson elszórtan zötykölődnek a fásult tekintetek, szájuk elé tartott kezükkel szorgosan igyekeznek eltakarni az alaktalan szavakat, amiket hol gúnyosan, hol kétségbeesve sugdosnak a vonal túloldalán türelmetlenkedő kívülálló fülébe. Egyre nagyobb teret hódítanak a függetlenségbe menekülő kísérletek, amiket körbebástyáznak színes töltelékekkel, miközben mellüket verve kiáltják világgá az új forradalmat, amiből már most is csupán a szakadt zászlórudak maradványai integetnek felénk. Az árvák keserűsége felemelkedésük csapdájában haldoklik, ahonnan diktátorként tekintenek szét az alattuk heverő nincstelen tömegen. Töredékes a megismerésünk, prófétáink régóta idegen földön barangolnak, ujjaik között morzsolgatva a gyűrött könyveket, mialatt otthonaik falára a kikiáltott testvériség rajzolja a tökéletes enyészetet.

Megbuktattuk a zsarnokság húsunkat tépő ügyvédeit és akadémikusait, így végre egyenlővé váltak a jelszavak mögött támolygó rokkantak az eltűnt illemtudás "summa cum laude"-s nyomorával. Megtörtént a szabadulás, habár az úton nem nyíltak ketté a tengerek, elkeseredett szökésünket nem kísérték sem csapások, sem fenyegető szimptómák, s agyunkban egy érzékeny kis műszer közvetíti a kódolatlan üzenetet: megint tévedtünk, azt hiszem. Carl Gustav Jung kíméletlen megállapítása zakatol túrterhelt idegeinken: "Az ember az ember legádázabb ellensége. A Teremtő bizonyára nem nézi jó szemmel, hogy az ember luciferi lángelméje oly elsöprő erőt sűrített a hidrogénbombába, amely pusztítóbb öldöklést hajthat végre bármely hajdanvolt isteni megtorlásnál. Még azelőtt kell megismernünk az emberi természetet, mielőtt minden Jekyll fölfedezi a maga Hyde-ját." Cselekszünk, s ezeket a ténykedéseket egyben tehetetlenségünk zálogaként cipeljük a Paradicsom küszöbéről a Pokol lángoló kertjeibe.

Ostromzaj és füstösre párolt küszködés sorakozik az éléskamra kiürült polcain, ahonnan émelyítő illatot permeteznek a láncra fűzött rebellisek. A békés polgárság hanyatló intelligenciája tükrében fordítja önmaga ellen az eredeti ideáktól megfosztott lebegő fegyvereket, ám hiábavaló a dühödt elhatározás, újra és újra feltámadnak közülünk a legyőzött Robespierrek. Üres a vérpad, fából összetákolt börtöneinket a lélek tartja, ha ugyan látogatóba benéz még néha a kidőlt rácsok porban fetrengő lakóihoz. Szenvedünk, ki szabadon, ki testvériesen, ki egyenlővé váltan a semmivel.

Rövidesen visszatérnek a messzire űzött követek, akik örömhírt csavarnak rongyos ruhájuk szegletébe, nehogy elvegye eszüket a felismerés. Hideg lesz majd, amikor sebes lábukat megmártják a beszennyezett történelem mocsarában, mégsem irtóznak az érintés szubjektív fájdalmától, hiszen újjászületésük a mélyben ver gyökeret. A belső terrort egyetlen ütéssel padlóra küldi a társadalomból kivetett törvénytelen, s ahogy az egymás felé nyúló tenyerek megremegnek, agyunk nyughatatlan száguldása megtorpan. Mégsem tévedtünk, azt hiszem.

Szólj hozzá!

Címkék: jung zsarnokság terror szabadság forradalom ember függetlenség pusztítás diktátor gustav menekülés testvériség győztes vesztes carl haldoklik megbuktat legyőz

A bejegyzés trackback címe:

https://utazasakoponyankkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr182315689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása