HTML

Utazás a koponyánk körül

Ha két embert ugyanabban a térben, ugyanannak az eseménynek a szemlélőivé teszünk, meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy másra emlékeznek és máshogyan, azokból a képkockákból, amik a szemük előtt futottak le. Az ember képes meglátni dolgokat, de vajon ugyanazt látjuk-e mint mások, s ha nem, akkor vajon melyik a valóság? Mit érzékelünk mások és a magunk szemében? Tudat, lélek vagy valami egészen más? Automatikus vagy feltételes? Látható vagy láthatatlan? Kérdés vagy válasz? Egy biztos: végtelen utazás...

Friss topikok

Linkblog

Hedonista öklendezés az önvád gyűrűjében

2010.09.29. 23:51 :: KisWendy

Címszavak köröznek a levegőben, eltorzult kinyilatkoztatásként nehezedve vállainkra. Az univerzumhoz képest tökéletlenségünk még nagyobb méreteket ölt, amikor a szélsőségek elkezdik váltogatni egymást a kettéosztott csordákban.Szkeptikusan szemléljük ahogy a megvadult bárányok elkergetik a körülöttük ólálkodó farkasokat, akik csupán irgalmat koldultak volna természetük leküzdhetetlen romlottságáért. Bírálhatjuk-e vajon a saját képmásunkra alkotott ellentétpárokat, a látást, mely egyszerre optikai csalódás és kifeszített vászon, ahol egymást gyilkolásszák a meghasonlott avatarok?! "Én én vagyok magamnak, s neked én te vagyok. S te én vagy magadnak. Két külön hatalom. S ketten mi vagyunk. De csak ha vállalom." Radnóti Miklós verssorai abszolválják az elidegenülés után sóvárgó egybeolvadás végtelen paradoxonát, melynek lényege egyszerűbb és felkavaróbb, mint a vízzel színültig megtöltött pohár.

A túlzott életigenlés, ami kimerül fejletlen élvezeteink hajhászásában, létrejötte pillanatában szinte azonnal predesztinálja a következő lépcsőfokot, visszájára fordított énjét. Igénytelenségünk sokszor súrolja a már-már öngyilkosságba hajló menekülést, anélkül, hogy mérlegelnénk önmagunk térbeli elhelyezkedését az idomított nyáj közepén. A 'valaminek látszok' távlatai nem egyeznek a 'mi vagyok' határokat feszegető zaklatásával, melyet igyekszünk részrehajló jellemzőkből kirakosgatni. Téves diagnózis, megvezetett észlelés.

A jólétben kényelmesen elterpeszkedő lustaság, amit talán óvatlanságnak is nevezhetnénk, magabiztosan nevelgeti titkos csíráit, amiktől semmi mást nem remél, egyedül az értelmet, születésének és halhatatlanságának közös bizonyítékát. Ezzel szemben a nincstelenség fukarságot színlel a belső és külső világtalanság eszméje iránt, mégsem tud elszakadni az önmarcangolás tettekre serkentő unszolásától. Konfrontációk széles skálája vonul végig szemünk előtt, sőt, az is megesik, hogy éppen mi lovagolunk egyik-másik tetején.

A hátrahagyott önteltség mazochista szorítása fokozatosan enyhül, majd végérvényesen elveszíti vonzerejét. A maradék hamut összekapargatjuk a romos kandalló belsejében, egyenletesen felseperjük az elnyűtt lapátra, aztán szótlanul nézzük, hogyan kerekedik gyarlósága fölé. A birkák újra megelevenednek bennünk, s a természet törvényei visszaterelik medrükbe a felborult egyensúlytól megtébolyodott ösztönöket. Bégetünk és üvöltünk, ki - ki magában hordozza szégyenét. 

Szólj hozzá!

Címkék: világ természet ember jólét önteltség univerzum radnóti paradoxon miklós létezés egyén ellentét konfrontáció szellemiség nyáj

A bejegyzés trackback címe:

https://utazasakoponyankkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr382333566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása